Binalar zaman içerisinde izolasyon yetersizliği, yetersiz dayanıma sahip (beton, demir) taşıyıcı sistem malzeme kullanılması, tadilat sırasında taşıyıcı kolon, kirişlerin kesilmesi veya taşıyıcı sisteme hasar verilmesi gibi nedenlerle depreme ve doğal afetlere karşı riskli duruma gelebilir. Herhangi deprem ve sel afeti sonrasında hasar alan binalar güçlendirme ihtiyacı duyabilmektedir. Binaların en ufak hasarında yıkılıp yeniden yapılması ekonomik açıdan pek de mantıklı bir çözüm yöntemi değildir. Bu nedenle bina güçlendirme teknikleri ortaya çıkmaktadır. Şirketimiz uzman kadrosu ile bina güçlendirme, deprem testi, güçlendirme projesi ile kentsel dönüşüm hizmetleri vermektedir.
Bina Güçlendirme Teknikleri için Hangi Prosedürler İzlenmelidir?
Binaların güçlendirme teknikleri ile daha sağlam bir hale gelmesi için öncelikle bu konunun uzmanları tarafından binada gerekli tespitlerin yapılması gerekmektedir. Binanın projeye uygun yapılıp yapılmadığı kontrol edilir, sonrasında bina taşıyıcısından karot ile beton örnekleri alınır, taşıyıcı kolon ve kirişlerin içindeki demirlerin tespitleri yapılır. Binanın oturduğu zemin ile ilgili zemin etüd çalışması yapılır. Tüm bu bilgiler ışığında yapılan Analizler sonucunda öncelikle mevcut binanın risk durumu tespit edilir. Binanın güvenli hale getirilmesi için yapıya uygun Bina Güçlendirme Teknikleri belirlenerek, bina güçlendirme projesi çizilir. Bu hazırlanmış proje ve belirlenen bina güçlendirme tekniklerine göre bina güçlendirme inşaatı yapılarak binanın güvenliği sağlanmış olur.
Bina Güçlendirme Teknikleri Nelerdir?
Her binanın kendine has özellikleri olduğundan dolayı bazı durumlarda aynı etkiye maruz kalsalar da uygulanacak olan güçlendirme tekniği aynı olmamaktadır. Uygulanacak olan bina güçlendirme teknikleri yürürlükte bulunan bina deprem yönetmeliğinde belirlenmiştir. Bina Deprem Yönetmeliği kapsamında hazırlanan Bina Güçlendirme Projesi; güçlendirme inşaatı konusunda uzman ekiplerce uygulanmalıdır.
- Son dönemlerde en çok revaçta olan güçlendirme yöntemi karbon fiber uygulamalarıdır. Karbon fiber, karbon ve reçine karışımdan oluşmaktadır. Bir kumaşa benzer olan lifli yapı epoksi ile güçlendirme yapılacak betonarme taşıyıcı elemana uygulanır; böylece yapı elemanın taşıma kapasitesi arttırılmış olur.
- Karbon fiber ile güçlendirme; uygulama kolaylığı nedeni ile tercih edilse de, taşıma kapasitesi düşük olan yapı elemanları güçlendirilmesinde tavsiye edilmemektedir.
- Kiriş ve kolon mantolama da oldukça tercih edilen bir güçlendirme yöntemidir. Adından da anlaşılacağı gibi güçlendirme yapılacak taşıyıcı kolon ve kiriş daha dayanıklı malzeme ile mantolanmaktadır.
- Özellikle Kolonlarda betonarme manto yapılması ile kolon moment ve kesme kuvvetinin taşıma kapasitesi arttırılabilmektedir.
- Betonarme Kolonlarda çelik manto yapılması ile kolon düşey taşıma kapasitesi arttırılabilmektedir.
- Binaya etki eden Deprem Yüklerinin taşınması için binaya İlave Betonarme Perde yapılması da binanın taşıma kapasitesini olumlu yönde etkilemektedir.
- Betonda oluşan çatlakların giderilmesi için epoksi enjeksiyonu sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biridir. Bu sayede betonarme taşıyıcı elemanda çatlaklardan kaynaklanan zayıflıklar giderilmiş olur.
- Bina temeli yeterli değilse mevcut temel sisteminin Radye Temele dönüştürülmesi hatta bazı durumlarda temel altında mini kazık uygulaması yapılarak bina temel güvenliği sağlanabilmektedir.
Bina Güçlendirme Teknikleri Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Bina güçlendirmesi; doğal afet, bina yaşı, zaman içerinde meydana gelen çevresel faktörler, binada yapılan yanlış tadilatlar gibi herhangi bir sebepten ötürü hasar almış binaların kolon, kiriş, temel veya duvarlarına uygulanabilecek yöntemleri içermektedir. Ancak, bu yöntemler doğru uygulanmadığı takdirde binaya fayda yerine daha da zarar vermektedir. Bu durum can ve mal kaybı gibi ağır sonuçlar doğurabilmektedir.
Bu bağlamda binanın güçlendirilmesi için öncelikle konun uzmanları tarafından doğru güçlendirme tekniklerini içeren güçlendirme projesi hazırlanmış olması ve güçlendirme inşaatının hatasız yapılması hayati önem taşımaktadır. Uygulamayı yapacak şirket araştırırken iyi referanslara sahip, deprem konusunda uzman bir ekibe sahip, ekibinde inşaat mühendisi bulunan, güçlendirme inşaatı için yetki belgesi bulunan bir firma ile anlaşma sağlamalısınız. Bina güçlendirme konusunda uzman Tektaş ile iletişime geçebilirsiniz.
HEMEN BİZİ ARAYIN, UZMANLARIMIZ İLE GÖRÜŞÜN SİZE HER KONUDA YARDIMCI OLALIM.