Skip to content

İnşaat Maliyet Hesaplama

Bir yapı inşa edilirken zaman, maliyet ve kalite eğrisinde optimum bölgenin bulunması gerekmektedir. Yapı inşa sırasında söz verilen zamanda teslimi yapılmalıdır. Kaliteden ödün verilmemelidir, kişilerin can güvenliği tehlikeye atılmamalıdır. Tüm bunlar yapılırken mümkün olan en uygun maliyet tercih edilmelidir. Bu bağlamda inşaat maliyet hesaplama çalışması, konunun uzmanları tarafından hazırlanmalıdır. Şirketimiz TEKTAŞ uzman ekibi ile kentsel dönüşüm, bina güçlendirme, projelendirme, danışmanlık, deprem testi hizmetlerini vermektedir.

İnşaat Maliyet Hesabı Nasıl Yapılır?

İnşaat maliyet hesabı için öncelikli olarak yapının mimari projesi, statik projesi, elektrik projesi, tesisat projesi ile var ise peyzaj projesi gereklidir. Aksi halde binanın inşaa edileceği parseldeki imar durumu, yürürlükteki kanun ve yönetmeliklere uygun olarak söz konusu projelerin uzmanlar tarafından hazırlanması gerekmektedir. Tüm projeler eksiksiz olarak hazırlandıktan sonra binanın detaylı inşaat maliyet hesabı yapılabilir. Bina toplam inşaat alanı biliniyor ise orta kalitede bir binanın inşaat maliyeti yaklaşık olarak da hesaplanabilir. Yapı malzeme ve işçilik maliyetlerinde yıllara göre meydana gelen artışlar inşaat maliyetini doğrudan etkilemektedir.

İnşaat Maliyet Hesaplaması Yapılırken Önemli Kalemler Nelerdir?

İnşaat maliyet hesaplaması, birçok farklı kalem ele alınarak yapılmalıdır. Farklı yüzdelerde önem taşıyan maddeler ile bir yapının inşasının net olarak maliyeti hesaplanabilmektedir.

  • Bir yapı inşa edilirken ilk ayrılması gereken bütçe kaba inşaattır. Tüm inşaat maliyetinin %40’ını oluşturmaktadır. Kaba inşaatta bazen özel veya hazır beton kalıpları kullanılmaktadır. Ayrıca, betonarme yapı taşıyıcı sisteminde yüksek mukavemetli nervürlü veya düz çelik donatılar bulunur. Kullanılan betonun kalitesi ( C25, C30, C35 vs), donatının sınıfına göre kaba inşaat maliyeti değişmektedir. Kaba inşaat maliyet hesabına bina dış duvarları ile iç bölme duvarları da dahil edilir.
  • Kaba inşaatın ardından elektrik ve su tesisatının döşenmesi toplam bütçenin %10’luk kısmını oluşturur. Kirli ve temiz su tesisatının yapılması bu %10’luk kısmın %75’ini oluşturmaktadır.
  • Çatı yapımı, toplam maliyetin %3’lük kısmını oluşturur. Çatı taşıyıcı kontrüksiyonu bu kalemde en çok bütçe ayrılması gereken konudur. Ardından çatı kaplama malzemesi için de bir maliyet hesabı yapılmalıdır.
  • İnce işler içerisinde iç sıva işlemlerinin yapılması gerekmektedir. İç sıva ve kapı pencere kasaları %7’lik bir maliyet ayrılması gereken bir konudur.
  • Dış sıva, dış cephe kaplama ve demir doğrama işleri inşaat maliyet hesabı kapsamında %6’lık bir bütçeyi oluşturmaktadır.
  • Yer döşeme kaplamaları da %6’lık bir dilimdedir.
  • Isıtma tesisatının, yapının kullanılabilir hale gelmesi için dikkatli bir şekilde uygulanması gerekmektedir. %8 oranında bir bütçe ayrılması yeterli olacaktır.
  • Boya badana işlemleri ve ıslak zemin döşemeleri için %10’luk bütçe ayrılması gerekmektedir.
  • Son olarak çevre düzenlemeleri yapılmalıdır. Çevre düzenlemeleri inşaat maliyet hesabı içerisinde %2’lik bir bütçe gerektirmektedir.

İnşaat Maliyet Hesabı Hangi Faktörlerden Etkilenmektedir?

İnşaat maliyet hesabı her inşaat için aynı değildir. Lüks bir bina yapımı ile basit usul inşaatlar arasında farklar bulunmaktadır. Ayrıca binanın oturduğu zeminin durumu, inşa edilecek alana göre de inşaatın toplam maliyetinde değişiklikler olabilmektedir. Kat maliklerinin özel isteklerine, asansör ve otopark ve benzeri ekler de %5-8’lik maliyet artışına neden olabilir.

Her uygulamada kullanılacak olan malzemenin hem kaliteli hem de uygun fiyatlı olması beklenmektedir. Tektaş Kentsel Dönüşüm ile iletişime geçerek kaliteden ödün vermeyen uygun fiyatlı binalar hakkında iletişime geçebilirsiniz.

HEMEN BİZİ ARAYIN, UZMANLARIMIZ İLE GÖRÜŞÜN SİZE HER KONUDA YARDIMCI OLALIM.

 

İnşaat Maliyet Hesaplama Hizmeti Almak İçin