Binanız kentsel dönüşüm kapsamında olduğunu Kentsel Dönüşüm Sorgulama işlemi ile basitçe öğrenebilirsiniz. Eğer binanız için hak sahiplerinin birinin başvurusu ile hazırlanan riskli yapı tespit raporunda binanız deprem riskli olduğu belirlenmiş ve resmi riskli yapı tespit raporu ilgili idare tarafından onaylanmış ise binanız 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu kapsamına girmiş olur. Bu aşamada ilgili idare kentsel dönüşüm kapsamındaki binanın dış kapısına binanın riskli olduğu ile ilgili Resmi Bilgilendirme Tutanağı asıp bu tutanağın bir örneğini bağlı olduğunuz Muhtarlıkta ilanı sağlanır. E-devlet hesabınız var ise E-devlet Gelen Kutunuzda da Resmi Bilgilendirme Tutanağının bir örneği ilgili idare tarafından iletilir. Online olarak Kentsel Dönüşüm Sorgulama işlemi detayları aşağıda verilmiştir.
Bunlara ek olarak binanızın veya iş yerinizin kentsel dönüşüm kapsamında olup olmadığını bağlı olduğunuz belediyelere, T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı il müdürlüklerine başvuruda bulunarak da öğrenebilirsiniz. Şirketimiz uzman kadrosu ile danışmanlık, kentsel dönüşüm, bina güçlendirme, müteahhitlik, deprem testi hizmeti vermektedir.
Riskli olarak tespit edilmiş binanız için hazırlanmış ve ilgili idare tarafından onaylanmış Riskli Yapı Tespit Raporunun Mevzuata Uygunluğunun Tespiti için bizden teknik destek alabilirsiniz. Buna ek olarak konusunda uzman çözüm ortağı Hukuk Ofislerinden de konu hakkında yardım alabilirsiniz.
Online Kentsel Dönüşüm Sorgulama Aşamaları
– T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı https://altyapi.csb.gov.tr/ resmi web sayfasına gidiniz.
– Bu sayfada 6306 sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapı Tespit Tespit Tebligatı İçin TIKLAYINIZ bölümünü tıklayınız.
– Sonrasında T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ARAAD UYGULMASI GİRİŞ SAYFASI AÇILIR.
– Bu uygulamada VATANDAŞ GİRİŞİ kısmına TIKLADIĞINIZDA karşınıza E-Devlet Giriş Ekranı Gelecek.
– Bu kısmında E-Devlet Şifrenizi doğru bir şekilde girdiğinizde karşınıza Bakanlık Kentsel Dönüşüm ARAAD UYGULMASI AÇILIR.
– Uygulamanın Sol Üstünde bulunan VATANDAŞ Sekmesine altında 6306 sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapı Tespit, Tahliye ve Yıkım Tebligatları Tespit Tebligatları Bölümünü TIKLADIĞINIZDA Riskli Yapı olarak tespit edilmiş hak sahibi olduğunuz gayrimenkullere ait Riskli Yapı Tebligat Tutanaklarına Ulaşabilirsiniz.
– Benzer şekilde aynı bölümde Riskli Yapının Tahliye ve Yıkımına ilişkin Tutanağa da Ulaşabilirsiniz.
– Bu bölümden Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı ile Faiz Desteklerinize ait Bilgileri de öğrenebilirsiniz.
Hangi Yapılar Kentsel Dönüşüm Kapsamındadır?
6306 sayılı kanuna göre kentsel dönüşümün amacı; “Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenileme çalışmaları” şeklinde tanımlanmıştır. Bu tanıma göre Bakanlık Lisanslı Şirketler tarafından tespiti yapılan binalar Deprem Riskli olduğu belirlendiğinde ve bu durum ilgili idare tarafından onaylandığında ilgili binalar 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında girmiş olur.
Yapıların deprem riski taşıyan bölgelerde bulunması, riskli yapı tespit raporuna göre yapının riskli durumda olduğunun tespit edilmesi ve kat malikle arasında oy çokluğunun sağlanması sonucunda kentsel dönüşüm süreci işlemektedir. Buna ek olarak Bakanlık tarafından belirlenen riskli alanlar da bulunmaktadır.
Kentsel dönüşüme karar verilmesi durumunda devreye müteahhit şirketler girer. Kat malikleri müteahhit firmayla anlaşır. Ardından, anlaşma koşulları çerçevesinde hak sahibi yeni binadaki dairesini alır. Kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen binadaki kat malikleri devletten kira yardımı veya kredi gibi teşvikler alabildiği gibi bu binadaki kiracılarda taşınma yardımı alabilirler. Son yıllarda binalarını kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek isteyen hak sahiplerine ( koşulları sağlamaları halinde) Yarısı Bizden Kampanyası kapsamında Hibe Ödeme + 10 Yıl Vadeli Kredi + Taşınma Yardımı bir paket halinde sunulmaktadır.
Bina Tapu Bilgileri Ada ve Parsel Nasıl Öğrenilir?
Riskli Yapı Tespiti ve Kentsel Dönüşüm kapsamında gerekli olan gayrimenkulünüze ait Tapu ile ilgili tüm detayları; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama Uygulamasından veya E-Devlet üzerinden Web Tapu Uygulamasından yapının bulunduğu ada ve parsel numarası oldukça kolay bir şekilde öğrenilebilmektedir. Web tapudan ilgili gayrimenkule ait diğer hissedarları ve şerh bilgilerini de online olarak öğrenebilirsiniz.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Kentsel dönüşüm sorgulama sonucunda, yapı kentsel dönüşüm kapsamında çıkarsa kira yardımı için hazırlamanız gereken bazı belgeler bulunmaktadır.
– Konut veya işyerine ait Tapu Fotokopisi
– TC. Kimlik Fotokopisi
– Güncel Taşınmaz Kaydı ( E-Devlet ve Web Tapu üzerinden alınacaktır )
– Tarihçeli Adres Bilgileri Raporu ( E-Devlet üzerinden alınacaktır )
– Emlak Vergisi Beyanı ( İlgili Belediyeden bina için alınan Beyanname)
– Hak sahibine ait Ziraat Bankasında açılmış Banka Hesap Bilgisi
– Riskli yapı tespit raporunu ait inceleme formu
– Başvuru sonrası yukarıda verilen Kentsel Dönüşüm Sorgulama kısmından aldığınız Kira Yardımı ve Faiz Desteklerine ait bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bu belgelerin ilgili idareye verilmesinin ardından kentsel dönüşüm kapsamında Kira Yardımı başvurunuzu yapmış olursunuz. Sonrasında Müteahhit firmalar anlaşma kapsamında yeni yapı yapılacaksa uygulamaya geçerler. Müteahhit ile yapılan anlaşma kapsamında yeni binanın inşasının tamamlanması ile hak sahipleri yeni evlerini teslim alır.
Kentsel dönüşüm kapsamında bulunan yapılarınızı güvenilir bir şirkete emanet etmek istiyorsanız Tektaş Kentsel Dönüşüm ile iletişime geçebilirsiniz. Söz verilen zamanda ve mümkün olan en düşük maliyetle depreme dayanıklı yapılara sahip olabilirsiniz.
HEMEN BİZİ ARAYIN, UZMANLARIMIZ İLE GÖRÜŞÜN SİZE HER KONUDA YARDIMCI OLALIM.