Skip to content

Kira Yardımı Şartları

Ülke olarak her an büyük bir deprem tehdidi içerisindeyiz. Bu nedenle devlet tarafından kentsel dönüşüme önemli teşvikler bulunmaktadır. Bu teşviklerden biri de kira yardımıdır. Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı şartları sağlanan kişiler için 6306 sayılı kanun ile destekler düzenlenmektedir. Devlet destekleri arasında kira yardımı olduğu gibi binanızın inşaatında kullanılmak üzere kentsel dönüşüm kredisi de bulunmaktadır.  TEKTAŞ uzman ekibi ile danışmanlık, müteahhitlik, kentsel dönüşüm,  deprem raporu, yapı güçlendirme hizmetleri vermektedir.

Kira Yardımı Şartları Nelerdir?

Kentsel dönüşüm, Türkiye’nin deprem haritası incelendiğinde bir zorunluluktur. Bu süreçte kiracıların ve mal sahiplerinin mağdur olmaması için en fazla 18 ay olmak şartıyla kat maliklerine kira yardımı yapılmaktadır. Kira yardımı şartları sağlayan hak sahiplerine belirtilen devlet bankalarında açacakları hesaplarına yatırılmaktadır. Kira yardımı hibe olarak verilmektedir. Kira yardımı alan hak sahipleri kentsel dönüşüm kredisi kullanamaz.

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları ise kiracı veya gayrimenkul sahibi olma durumuna göre değişiklik göstermektedir. Kiracıların alacağı yardım da iş yeri kiracısı veya konut kiracısı olmasına göre değişir.

Kira yardımı almak isteyen kat malikleri, binanın tahliye edildiği andan itibaren 1 yıl içerisinde veya bina yıkıldıktan sonraki üç ay içerisinde başvuru yapmalıdır.

Gayrimenkul Sahiplerinin Kira Yardımı Alabilmesi için Gerekli Belgeler

  • Başvuru formu: Başvuru formu, başvuru yapılacak olan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü’nden alınmaktadır.
  • Nüfus cüzdanı: Başvurunun ilk aşamasında nüfus cüzdanı aslı ile başvuru yapılmaktadır. Başvurunun devam etmesi için de evraklar arasında nüfus cüzdanı fotokopisi bulunmalıdır.
  • Tapu senedinin aslı ve fotokopisi
  • Nüfus kayıt örneği: Nüfus kayıt örneği, nüfus müdürlüklerinden alınmalı ve ıslak imzalı olmalıdır.
  • IBAN numarasının yer aldığı hesap cüzdanı: T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gayrimenkul sahiplerinin kira yardımı alabilmeleri için vadesiz hesap açmaları ve hesap açtıkları bankanın Ziraat Bankası veya Halk Bankası olması şartı konulmuştur.

Konut ve İş Yeri Kiracılarının Kira Yardımı Alması için Gerekli Belgeler

Konut veya iş yeri kiracıları için yapılan kira yardımı 2 ay ile sınırlanmıştır. Bu yardımın bedeli de konutun veya iş yerinin bulunduğu şehrin kira ortalamasına göre değişmektedir.

  • İlk olarak Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü’nden alınacak başvuru formu doldurulmalıdır.
  • Nüfus cüzdanı aslı ile başvuru yapılmalı, fotokopisi de belgeler içerisine konulmalıdır.
  • Nüfus müdürlüğünden alınacak ıslak imzalı nüfus kayıt örneğinin aslı belgeler arasında bulunmalıdır.
  • Son üç aya ait kiracının adına kayıtlı su, elektrik ya da doğal gaz faturasının aslı.
  • Gayrimenkulün riskli olduğunu belirten raporun fotokopisi
  • T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirtildiği üzere Ziraat Bankası veya Halk Bankası’na ait vadesiz hesap cüzdanı

Konut Çok Hisseli ise Kira Yardımı Şartları Nelerdir?

Konut çok hisseli ise, kira yardımı almak isteyen kat malikine ait kısmın son üç aya ait doğal gaz, elektrik ya da su faturalarından birinin aslı ilgili kuruma verilmelidir. Fatura yoksa, emlak vergi beyannamesi ile başvuru yapılmalıdır.

Kira Yardım Bedeli Nedir?

Kentsel dönüşümde kira yardım şartları sağlanan kat malikleri için kira yardım bedeli yaşanılan şehre ve Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) oranına bağlı olarak her yıl yeniden hesaplanmaktadır. Bu yıla ait kira yardımı beledini öğrenmek için bakanlığın csb.gov.tr web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

HEMEN BİZİ ARAYIN, UZMANLARIMIZ İLE GÖRÜŞÜN SİZE HER KONUDA YARDIMCI OLALIM.