Müteahhit, inşaat çalışmalarında yapım görevini üstlenen kişidir. Bir kişinin müteahhit olarak görev yapabilmesi için ilgili T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan müteahhitlik belgesi alması gerekmektedir. Bir inşaat projesini üstlenmek için bu belge gereklidir. Bu belgeye sahip olmadan inşaat yapılması, ruhsat alınması mümkün değildir aksi durumda ciddi idari yaptırımları bulunmaktadır. Şirketimizin T.C Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan belge bulunmakta kentsel dönüşüm, bina güçlendirme kapsamında da uzman kadrosu ile hizmet vermektedir.
Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır?
Belge almak için ilk olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına müracaat edilmelidir. Ardından aşağıdaki belgeler eksiksiz bir şekilde tamamlanmalıdır. Finansal yeterlilik, teknik personel istihdamı, iş bitirme ve diğer koşulların sağlanması halinde bakanlık tarafında onaylı müteahhitlik belgesi verilir. Yapı müteahhidi yetki belgesi her beş yılda bir yenilenmesi gereken bir belgedir.
- Müteahhitlik belgesi istediğinize dair başvuru formu
- Başvuru yapan kişinin sicil kaydı
- Vergi levhası fotokopisi
- Müteahhitlik belgesi ücretinin ödendiğine dair banka dekontu
Geçici Müteahhitlik Nedir?
Geçici müteahhitlik belgesi, yalnızca bir inşaat projesinde müteahhitlik yapılmasına izin veren belgedir. Bu belge, müteahhitliği meslek edinen kişiler tarafından tercih edilmez. Arsası bulunan ve buraya kendisi için bina dikilmesini isteyen kişiler gibi tek seferlik inşaat işi içerisinde bulunacak kişiler için tercih sebebidir. Bu belge ile 500 m²’yi geçmeyecek yapılar inşa edilebilir. Geçici müteahhitlik belgesi başvurusu için gereken belgeler şu şekilde sıralanabilir:
- Başvuru formu
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Müteahhitlik belgesi ücretinin ödendiğine dair banka dekontu
- Tapu fotokopisi
- Başvuru yapan kişinin ikametgâh belgesi
Müteahhitlik Belgesi Sınıfları
A Sınıfından H Sınıfına kadar çeşitli müteahhitlik belgesi vardır. Her müteahhit belgesi için üstlenebileceği toplam inşaat alanı ve maliyeti belirlenmiştir; bu tutarlar her yıl bakanlıkça belirlenmektedir.
- A Sınıfı Belge: A sınıfı müteahhitlik belgesine sahip olan kişiler için herhangi bir metrekare sınırlaması bulunmaz. İstedikleri büyüklükte inşaata yetkileri vardır. Bu belge için, firmanın son 15 yıl içerisinde tek sözleşmede 90 milyon TL değerinde iş yapmış olması gerekmektedir.
- B Sınıfı Belge: B sınıfı belge ile yapılacak olan yapılar 65.000 m² ile sınırlandırılmıştır. Bu belgeye sahip olabilmek için son 15 yıl içerisinde tek seferde 65 milyon TL’lik iş yapılmış olmalıdır. Ayrıca, toplamda 32.500 m² alana inşaat yapılmış olması şartı konulmuştur.
- C Sınıfı Belge: Son 15 yıl içerisinde tek seferde 45 milyon TL’lik iş ve tek sözleşmede 22.500 m² alana inşaat yapılmış olunmalıdır. İzin verilen inşaat alanı ise 45.000 m²’dir.
- D Sınıfı Belge: Son 15 yıl içerisinde tek seferde 30 milyon TL’lik iş ve 15.000 m² alana inşaat yapılmış olunmalıdır. İzin verilen inşaat alanı ise 30.000 m²’dir.
- E Sınıfı Belge: Son 15 yıl içerisinde tek seferde 15 milyon TL’lik iş ve 7.500 m² alana inşaat yapılmış olunmalıdır. İzin verilen inşaat alanı 15.000 m²’dir.
- F Sınıfı Belge: Son 15 yıl içerisinde tek seferde 3 milyon TL’lik iş ve tek sözleşmede 2.500 m² alana inşaat yapılmış olunmalıdır. İzin verilen inşaat alanı 5.000 m²’dir.
- G Sınıfı Belge: Son 15 yıl içerisinde tek sözleşmede 1.5 milyon TL’lik iş ve 1500 m² alanda inşaat yapılmış olunmalıdır. İzin verilen inşaat alanı 3000 m²’dir.
- H Sınıfı Belge: İlk kez inşaat işine girişecek olan kişiler için H sınıfı belge verilmektedir. Bu belge ile tek ruhsatta 1000 m² alana inşaat yapma yetkisi vermektedir.