Skip to content

Riskli Yapı Sorgulama

Evinizin veya iş yerinizin riskli olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen bu konuda uzman bir şirketle iletişime geçerek riskli yapı sorgulaması yaptırmalısınız. Riskli yapı tespiti için kat malikinin veya onun kanuni anlamda temsilcisinin dilekçe, güncel tapu durum belgesi ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile bakanlık lisanslı şirkete başvuru yapması yeterlidir.

Başvuruların ardından yetkili kişiler riskli yapının bulunduğu alana gelene karot numunesi alırlar. Bu aşamada alınan numunenin yapıya herhangi bir zarar verip vermeyeceği kat malikleri tarafından merak ediliyor. Bilinçsiz ve yetkisi olmayan kişiler tarafından yapıldığında alınan numunenin kolonda hasar bırakması olası bir durumdur. Ancak, tecrübeli ve yetkili kişiler tarafından yapıldığında kolonun doğru yerinden numune alınır ve taşıyıcılığına herhangi bir zarar verilmez. Buna ek olarak betonarme taşıyıcı içindeki demirler tespit edilir, bina rölövesi çizilir, zemin etüdü hazırlanır, yapılan analizler sonucunda riskli yapı tespit raporu hazırlanır. Şirketimiz riskli yapı tespiti, kentsel dönüşüm ve bina güçlendirme kapsamında da uzman kadrosu ile hizmet vermektedir.

Riskli Yapı Sorgulaması için Başvuru Nasıl Yapılır?

Riskli yapı tespiti başvurusu için bakanlıkça yetkili şirketler ile iletişime geçilmelidir. Ardından, teknik ekip binaya gelerek yukarıda detayı verilen incelemeleri yaparak riskli yapı tespit raporunu hazırlarlar.

Riskli yapı tespiti için başvuru E-Devlet üzerinden de yapılabilmektedir. E-Devlet şifreniz ile uygulamaya giriş yaparak arama çubuğuna “riskli yapı tespiti” yazmanız gerekmektedir. Başvurunuz, Adres Kayıt Sisteminde kayıtlı adres üzerine yapılacaktır. Başvuru türünüzü seçerek online dilekçe oluşturabilirsiniz.

Riskli Yapı Sorgulaması için Kaç Kişinin Başvurusu Gerekir?

Riskli yapı sorgulaması yapılması için yalnızca tek kişinin başvurusu yeterlidir. Ancak, yapının riskli tespit edilmesi ve yıkım kararının uygulanması için kat maliklerinin üçte iki oranında onayı gerekmektedir.

Yapının Riskli Olduğu Tespit Edilirse Hangi İşlemler Uygulanır?

Yapılan incelemeler sonucunda yapının riskli olduğu onaylanırsa kat maliklerine bir tebligat gönderilmektedir. Tebligat teslim alındıktan sonraki 15 gün içerisinde kat maliklerinin karara itiraz hakkı bulunmaktadır. İtirazların incelenmesi için yedi kişilik bir heyet kurulur. Heyet, üniversitelerde görevli dört öğretim üyesi, bakanlıkça yetkilendirilmiş iki inşaat mühendisi ve bir jeoloji veya jeofizik mühendisinden oluşur.

İtiraz komisyonu binanın riskli olduğu konusunda hemfikir olursa kat maliklerine bir tebligat daha gönderilmektedir. Bu tebligatta binanın 60 gün sonunda yıkılacağı ve bina için risklidir şerhi olduğu bildirilir. Müteahhit ve kat malikleri arasında yapılacak anlaşma ile yapının yeniden yapım süreci planlanmaktadır.

Riskli Yapı Sorgulaması için Güvenilir Şirket Nasıl Seçilmelidir?

Eğer içerisinde bulunduğunuz yapı riskli ise, bunun bir an önce tespit edilmesi gerekiyor. Çünkü, olası bir depremde daha sonra pişman olacağınız ve telafisi olmayan ağır bedeller ödeyebilirsiniz. Bu nedenle, en uygun maliyetle yapının risk durumunu tespit edecek bir şirket seçimi yapılmalıdır.

Tektaş Kentsel Dönüşüm, uzun yıllar süren tecrübesi ile yapılarınızın risk durumunu tespit edebilecek yetkin şirketlerdendir. İletişime geçerek en kısa sürede yapılarınızın risk durumunu sorgulayabilirsiniz.

HEMEN BİZİ ARAYIN, UZMANLARIMIZ İLE GÖRÜŞÜN SİZE HER KONUDA YARDIMCI OLALIM.