Skip to content

Yapı Güçlendirme

Her yapının belirli bir kullanım ömrü bulunmaktadır. Yapıların uzun bir süre önce yapılmış olması, dayanıksız malzemelerden yapılması, deprem gibi doğal afetlerden kaynaklı olarak hasar görmüş olması nedenleri ile bina sağlamlığını kaybetmiş riskli hale gelmiş olabilir. Bu tür yapıların yıkılması ve yeniden yapılması çoğu zaman ekonomik değildir. Bu nedenle, uzmanlar tarafından belirlenecek doğru güçlendirme teknikleriyle yapılan yapı güçlendirme işlemi sonrası binanın güvenle kullanılmasına devam edilir. Teknik olarak mümkün olan yapılar için bina güçlendirme tekniklerine başvurulmalıdır. Şirketimiz uzman teknik kadrosu ile yapı güçlendirme, deprem testi, projelendirme, kentsel dönüşüm hizmeti vermektedir.

Güçlendirme Hangi Yapılara Yapılmalıdır?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi her yapının bir kullanım ömrü bulunmaktadır. Bu nedenle güçlendirme teknikleri dendiğinde akıllara ilk olarak tarihi yapılar gelmektedir. Tarihi yapılar, taşıdıkları manevi ve tarihi değerlerden dolayı uzun nesillere aktarılması amaçlanmıştır. Uzun bir süredir var olduklarından dolayı sayısız doğal afetle mücadele edip zamana karşı meydan okurlar. Bu nedenle yapının estetik görünümünü bozmadan uygun güçlendirme teknikleri gelecek nesillere aktarılması sağlanmaktadır.

Apartman, fabrika, ofis ve mağaza gibi yapılar da zaman içerisinde yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı dayanımlarını kaybederek tehlikeli yapılara dönüşebilir. Her türlü ve  amaçla kullanılan binada yapı güçlendirme yöntemlerine başvurarak binalar güvenli hale getirilir.

Yapı Güçlendirme Teknikleri Nelerdir?

Güçlendirme teknikleri, yetkili kişiler tarafından belirlenerek her yapıya özel olarak uygulanır. Bu teknikleri temel olarak üç başlık altında sıralayabilir.

1. Betonarme ile Yapı Güçlendirme

Güçlendirme için betonarme, hem ekonomik olması hem de uygulamanın kolay olması nedeniyle tercih sebebi olmaktadır. Bu teknik genelde mevcut taşıyıcı sistemi betonarme olan yapılarda kullanılır. Burada amaç zayıflık tespit edilen betonarme taşıyıcı elemanın yeni betonarme eleman takviyesi ile güçlendirilmesi, dayanımının arttırılmasıdır. Bu yöntem ile kolonlar, kirişler, betonarme perdeler, mevcut yapı temeller dahil güçlendirilebilir. Betonarme mantolama ise en çok kullanılan bina güçlendirme yöntemlerindendir. Ancak bu yöntem tecrübeli ve nitelikli firmalar tarafından uygulanmadığında yapıya ek bir yük bindirmekten başka bir işe yaramayacaktır. Bu nedenle, can ve mal güvenliğiniz için güçlendirme yapacak şirketi iyi araştırmalısınız.

2. Çelik ile Yapı Güçlendirme

Yapının ihtiyacına bağlı olarak çelik ile güçlendirme yapılabilmektedir. Genelde çelik yapılarda çelik güçlendirme tercih edilmektedir. Betonarme yapılarda da taşıyıcı elemanın dayanımın ve taşıma kapasitesinin arttırılması için çelik yapı güçlendirme yöntemi kullanılır. Bu yöntemde en çok karşımıza çıkan teknik ise kolon ve kirişlerde kullanılan çelik mantolamadır. Bu bina güçlendirme yönteminde de uzman ekipler ile çalışması oldukça önemlidir.

3. Karbon Fiber ile Yapı Güçlendirme

Karbon fiber ile bina güçlendirme, Deprem Yönetmeliği kapsamında bulunan yapı güçlendirme tekniğidir. Bu güçlendirme tekniğinin uygulanması oldukça kolaydır. Hasarlı olan bölgeye bir kumaş sarar gibi reçine ve karbon karışımından oluşan karbon fiber sarılır. Bu uygulama ile taşıyıcı elemanın taşıma kapasitesi arttırılmış olur. Karbon fiber güçlendirme uygulamasının konunun uzmanları tarafında yapılması önemlidir.

Yapı Güçlendirme Neden Önemlidir?

Eski yapıların, az maliyetle sağlıklı ve güvenli hale gelmeleri için bina güçlendirme işlemleri uygulanmaktadır. Yapının var olan özelliklerini koruyarak kullanıma devam edilmesi konusunda da önemlidir. Ancak tüm bu işlemlerin yetkin firmalar tarafından yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde can ve mal kayıpları gibi ağır sonuçlar ortaya çıkabilir. Tektaş  ile iletişime geçerek hem uygun fiyatlı hem de kaliteli bir hizmet alabilirsiniz.

HEMEN BİZİ ARAYIN, UZMANLARIMIZ İLE GÖRÜŞÜN SİZE HER KONUDA YARDIMCI OLALIM.