Skip to content

Statik Proje

Bir yapının hayata geçirilmesi için birçok proje gerekmektedir. Bunlardan ilki mimari projedir. Mimari projeler için özet bir tanım yapmak gerekirse, yapının genel kullanımı, estetiği ve dış  görünüşüyle ilgilenmektedir. İnşa edilecek olan yapının talepleri karşılandıktan sonra yapıların taşıyıcı özelliklerini gösteren projeler de statik proje olarak adlandırılır. TEKTAŞ uzman teknik kadrosu ile her türlü yapının Statik Taşıyıcı Sistem Projelerini hazırlamakta ve teknik danışmanlık hizmeti vermektedir. Bu hizmetlere ek olarak kentsel dönüşüm, müteahhitlik, deprem testi, bina güçlendirme hizmetlerini de vermektedir.

Statik Proje Nedir?

Mimari projeyi hazırlayan mimarlar, Statik Taşıyıcı Sistem Projenin hazırlanması için inşaat mühendisleri ile çalışırlar. İnşaat mühendisleri yürürlükte bulunan deprem yönetmeliği ve diğer yönetmeliklere göre statik ve deprem analizi yaparlar. Tüm hesaplamalardan sonra yapı taşıyıcı sisteminin  betonarme, yığma, çelik, ahşap veya karma olmasına bağlı olarak Statik Taşıyıcı Sistem Projesini çizerler. Statik projede bina temeli, tüm katlar, kolon – kiriş detayları, merdiven detayları gibi kısaca binanın inşaatı için gerekli tüm plan, kesit ve detaylar oluşturulur.

Kimler Statik Proje Hazırlayabilir?

Statik projeler, adından da anlaşılabileceği gibi yapıların taşıyıcı sistemi ile ilgilidir. Bu da yapıların doğal afetler ve olası dış etkiler karşısında sağlamlığını ifade eder. Yapıların sağlam olması, yeri geldiğinde binlerce insanın hayatını kurtarabilir. Bu nedenle projenin İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) tarafından yetkilendirilmiş şirketlerce çizilmesi gerekmektedir. Ayrıca bir mimarın koordinatörlüğünde statik, mekanik ve elektrik projelerinin de hazırlanıp ilgili belediyeye sunulması gerekmektedir. Yapıların ruhsat alabilmesinin ilk şartı projelerin belediye tarafından onaylanmasıdır.

Statik Proje Çizimi Neden Önemlidir?

Statik proje çizimi, yapının tüm ayrıntılarını içermektedir. Daha önce de bahsedildiği üzere yapının betonarme veya çelik olması Statik Taşıyıcı Sistem Projesinin muhteviyatını da değiştirir. Kolonlar, kirişler, temeller, döşemeler, betonarme perdeler gibi yapının taşıyıcı elemanlarının hesapları yapılır. Birçok teknik hesaplama ve açılım statik projede yer alır. Ayrıca yapının inşa edileceği zeminin de özelliklerinin dikkate alınması gerekmektedir. Çünkü, en basit ifadeyle kayalık bir zemin üzerine inşa edilen yapı ile kötü bir zeminde inşa edilecek yapının özellikleri bir olmamaktadır.

 

Yukarıda bahsedilen tüm hususlar, yapı içerisinde yaşayacak olan kişilerin can güvenliği için oldukça önemlidir. Çünkü, bu konularda yapılabilecek en küçük hata bile hesap dışı kalan bir unsur yüzünden yapının hasar görmesine neden olabilmektedir. Özellikle deprem, sel, fırtına gibi doğal afet durumlarında hem kat maliklerinin hem de çevrenin sağlığı düşünülmelidir. Bu nedenle konusunda uzman inşaat mühendislerinden oluşan yetkili bir ekip tarafından Statik Taşıyıcı Sistem Projelerin hazırlanması azami önem taşımaktadır.

 

Statik proje çizimi oldukça önemlidir. Bunun yanında Statik Taşıyıcı Sistem Projesinin doğru uygulanması önemli unsurlardan biridir. Her ne kadar kusursuz hazırlanan bir proje de olsa, uygulamayı yapan ekip tarafından doğru inşa edilmediği takdirde yine yapı için bir risk ortaya çıkabilir. Uygulamadaki teknik ekip ve ustaların nitelikli ve tecrübeli kişilerden seçilmesi bina güvenliği açısından önemlidir.

 

Yapılarınızın inşa edilmesinde en temel aşama olan proje çizimi, nitelikli firmalar tarafından yapılmalıdır. Bu konuda Tektaş Mühendislik, sizlere en güvenilir hizmeti sunarak uzun ömürlü, sağlam binalar inşa etmektedir.

HEMEN BİZİ ARAYIN, UZMANLARIMIZ İLE GÖRÜŞÜN SİZE HER KONUDA YARDIMCI OLALIM.

 

Statik Proje Hizmeti Almak İçin